Pasta met Spek, Tomaat en Citroen

Snelle Pasta met Spek, Tomaat en Citroen

Welke pasta wij eten als we ‘even snel’ een pasta in elkaar draaien op een doordeweekse dag? Als het mooi weer is, is dit één van mijn favorieten. Want buiten in de zon smaakt het nog beter dan aan de eettafel.

Ik tel nooit calorieën, dus geen idee of het ook echt klopt, maar ik krijg er een gezond gevoel bij omdat de ‘saus’ uit citroensap bestaat. De pasta neemt het sap op, dus ‘smaakmaker’ is een beter woord dan ‘saus’. Dat er ook spekjes in zitten, mag de pret niet drukken. De hoeveelheid is zeer beschaafd.

Hoe zoeter, hoe lekkerder
Proef wat van het citroensap voordat je het toevoegt, zodat je weet of je een vrij zoet of zuur exemplaar te pakken hebt. Zuur is lekker, maar zoet is beter. Als je het al snel te zuur vindt, kun je er net iets minder citroensap aan toevoegen. Doe dat niet te snel, want naast het zure van de citroen staan andere sterke smaken, zodat het geheel toch mooi op elkaar afgestemd is.

En als je nog een potje kappertjes in de koelkast hebt staan, kun je er ook een eetlepel van door de pasta roeren voor de afwisseling.

Ingrediënten

(4 personen)

 • 500 gram pasta
 • 75 gram pijnboompitten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 flinke ui, gesnipperd
 • 150 gram gerookt spek, in blokjes of reepjes
 • 125 gram gedroogde tomaten, in stukken
 • 1 theelepel gedroogde tijm*
 • sap van 1 citroen (anderhalve als je kleine citroenen hebt)
 • 50 gram rucola

*Of twee eetlepels blaadjes verse tijm.

Pasta met Spek, Tomaat en Citroen maken

 1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar trek 2 minuten van de kooktijd af. Spoel de pasta af en doe het terug in de pan.
 2. Verhit een kleine koekenpan zonder boter of olie om de pijnboompitten te roosteren. Gebruik het kleinste pitje en zet het vuur zo laag mogelijk. Doe de pijnboompitten in de pan en schudt regelmatig. De pijnboompitten zijn klaar als ze een klein beetje verkleurd zijn. Doe ze over op een bord, strooi er wat zout overheen en hussel door elkaar.
 3. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de ui 4 minuten op laag vuur. Voeg het spek toe en draai het vuur wat hoger. Bak totdat de ui glazig ziet.
 4. Doe de mix van spek en ui over in de pan waarin je de pasta kookte. Roer voorzichtig. Zet de pan op laag vuur. Voeg de tomaat, tijm en het citroensap toe. Roer totdat de pasta het citroensap heeft opgenomen. Dit duurt één tot twee minuten.
 5. Verdeel de rucola over de borden en schep de pasta ernaast.
Pasta met Spek, Tomaat en Citroen

Pasta met Spek, Tomaat en Citroen

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

2 thoughts on “Snelle Pasta met Spek, Tomaat en Citroen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>