Het kon nog net. Of eigenlijk net niet. Ik had veel te lang zitten bladeren in het Peruaanse kookboek Ceviche (zie mijn recensie) en had mijn oog laten vallen op een recept voor een stoofpotje. Het was één van de eerste herfstachtige dagen en als ik dan mijn zinnen heb gezet op een stoofpotje, ben ik er heel lastig weer vanaf te krijgen. En ach, er hoeft niet veel gesneden te worden én ik had alle ingrediënten op het vlees na in huis.
Dus, op naar de slager. Tempo. Varkensvlees, stoven, blokjes van zo’n 3 bij 3 centimeter. Welk stuk varken je precies nodig hebt maakt volgens het recept niet uit, als het maar lekker is om te stoven. Een stuk schouder ofzo.
Maar ik had pech. De slager had die delen eerder die dag zelf verwerkt. Mijn ogen schoten over het vlees in de vitrine. Er lagen nog vier niet al te dun gesneden halskarbonades. Hebbes! Bot eraf snijden (eventueel wel meestoven) en klaar zijn mijn ‘dunne blokjes’. Groot voordeel is dat het vlees zo net wat eerder klaar is. En zo kwam alles toch nog goed.
Ingrediënten
- 750 gram kleine vastkokende aardappels* (ik gebruikte grotere, in helften en vieren)
- 750 gram varkensvlees, in blokjes van 3 centimeter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 eetlepel gemalen komijn
- versgemalen zwarte peper (ongeveer een halve theelepel)
- 100 milliliter witte wijn
- 250 milliliter bouillon (kip)
- 50 gram geroosterde pinda’s, vermalen
- 2 eetlepels port
- 10 gram pure chocolade
- zout
Marinade
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 2 eetlepels chilipasta
- 50 milliliter rodewijnazijn
*Dit is het alternatief voor Andes-aardappels die er eigenlijk in horen, gegeven door Martin Morales. Andes-aardappeltjes zijn hier moeilijk te krijgen, maar in Ceviche legt hij uit hoe je ze zelf maakt.
Stoofpotje uit Peru maken
- Verwarm de oven tot 150 graden.
- Meng de ingrediënten voor de marinade. Marineer het varkensvlees een half uur of langer.
- Verhit de olie in een braadpan. Bak het varkensvlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet even opzij.
- Doe de ui, de overgebleven marinade, komijn en peper in de pan. Bak totdat de ui zacht is. Voeg de wijn, bouillon en het vlees toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet de braadpan anderhalf uur in de oven met het deksel op de pan.
- Voeg de pinda’s, port en chocolade toe aan het stoofpotje. Schuif de braadpan weer terug in de oven. Laat de deksel nu van de pan. Stoof nog een half uur.
Serveertip
Lekker met de Peruaanse rijst uit Ceviche, maar ook lekker met witte rijst.
Bron
Carapulca (stoofpot van varkensvlees & Andesaardappels) uit Ceviche van Martin Morales.
Kijk ook eens hiernaar:





Ceviche! Ik at het voor de eerste keer.. in Peru,
Heerlijk.
Dank voor de inspiratie!
Graag gedaan! Ontzettend gaaf zeg, ceviche eten in Peru. Dat zou ik ook wel willen…
WAA, waar zijn de aardappelen?? (schrik)
Ruikt heerlijk, ik vertrouw erop dat het met de wijn erbij moet…

Sorry, Antoine! Fijn dat je me laat weten dat de aardappels niet meer terugkomen in het recept.
En goed gezien; tegelijk met de wijn in de pan.
Ik pas het recept meteen aan!
Mijn gast Daan is de maaltijd aan het vergelijken met de beste vijf van de afgelopen jaren.
Hij twijfelt waar ‘em te plaatsen…
Dat is een groot compliment! Tja, in dit geval heb ik het recept uit een kookboek, dus ik zal ‘m doorgeven aan mr. Ceviche, Martin Morales