Arabische amandelkoekjes

Amandelkoekjes van amandelen die je vlak van tevoren maalt, smaken echt super. Maar amandelkoekjes op z’n Arabisch is nog net een tikkeltje spannender. Het verschil in ingrediënten is miniem. Maar die ene lepel oranjebloesemwater die je toevoegt, maakt veel verschil.

Arabische amandelkoekjes

Arabische amandelkoekjes

Oranjebloesemwater door je amandelkoekjesbeslag. Dat ik dat móest proeven, was meteen duidelijk. Een hele goede tip bij de producten van Souq die ik toegestuurd kreeg. Onze recepten voor amandelkoekjes verschillen ook nauwelijks van elkaar, dus ik heb gewoon een eetlepel aan mijn vertrouwde recept toegevoegd.

Verse muntthee

Buiten op het terras zit ik naast mijn bloembak vol munt. Het liefst drink ik dan thee van munt die ik vanaf die stoel afknip en in mijn kopje doop. En lekker dat deze koekjes daarbij smaken! Ik moest wel lachen toen ik de foto’s van de Arabische amandelkoekjes nog eens bekeek. Een dienblad vol koekjes (en ik had er nog meer!) en één glaasje muntthee. Maar het was de waarheid van het moment; ik was alleen thuis, had lekker veel koekjes gebakken en zat buiten te genieten van de halve bakplaat koekjes. Dat had ik wel verdiend na al het ‘harde werk’.

Hoe bewaren jullie koekjes?

En op de één of andere manier lukt het mij niet om koekjes lang vers te houden. Luchtdicht bewaren, in een koektrommel doen; na één dag is de versheid er echt af. En een dag later zijn ze zo ver achteruit gegaan dat het jammer is om ze zo lang te bewaren. Als iemand nog een gouden tip heeft: graag!

Ingrediënten

(ongeveer 15 stuks)

 • 250 gram blanke amandelen
 • 125 gram witte basterdsuiker
 • snuf zout
 • rasp van een halve citroen
 • 1 eigeel (naar recepten met eiwit)
 • 1 eetlepel oranjebloesemwater
 • 0,5 theelepel bakpoeder
 • 1 flinke eetlepel poedersuiker

Amandelkoekjes maken

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Houd enkele halve amandelen achter voor de garnering. Maal de overige amandelen fijn in een keukenmachine. Doe de gemalen amandelen over in een kom. Voeg suiker, zout, citroenrasp, eigeel en oranjebloesemwater toe. Meng. Voeg bakpoeder toe en meng.
 3. Vorm balletjes met de grootte van een flinke walnoot. Druk ze iets platter en rol ze door het poedersuiker. Druk er een halve amandel in en leg op de bakplaat. Laat wat ruimte over tussen de koekjes.
 4. Bak de koekjes 15 tot 20 minuten. Laat ze afkoelen op de bakplaat.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>