Chocolade-bietjesbrownies

Eerlijk is eerlijk, als ik niet zo’n lekkere worteltaart kende, was ik niet zo snel aan dit recept begonnen. Want waarom zou je groente in een zoete taart stoppen? Maar echt, geloof me, het is erg lekker. Ik was erg benieuwd hoe biet en chocolade samen smaken, want ik heb die combinatie wel vaker voorbij zien komen. Dat dit recept uit Doordeweeks op de testlijst zou komen, was dus direct duidelijk.

Chocolade-bietjesbrownies

Chocolade-bietjesbrownies

Het resultaat smaakt prima, maar van de biet proef je erg weinig terug. Als je je smaakpapillen op scherp zet, kom je na de heftige chocolade een beetje van dat aardse van biet tegen. Maar je moet wel goed opletten, want voor je het weet heeft de chocolade weer de overhand. Verder is het gewoon een gruwelijk lekkere brownie, en ik val wel voor het idee dat ik daarmee óók nog wat vitamines heb binnengekregen.

Biet of niet?

Ik heb ze inmiddels al een paar keer gebakken. Om de receptuur in Doordeweeks te testen, voor mijn verjaardagsbezoek en voor mijn collega’s. Telkens heb ik uitgedeeld en er is niemand geweest die  heeft geraden dat er biet in zat (ik vroeg namelijk of ze konden proeven wat het extra ingrediënt in de chocoladebrownie was).

Of het de moeite waard is om er biet in te doen? Ik vind van wel. De auteur geeft aan dat je de biet achterwege kunt laten en er eens zo veel suiker en ook bloem aan toe kunt voegen. Het zal zeker ook lekker zijn, maar dan heb ik liever bietjes!

Ingrediënten

(ongeveer 20 brownies)

 • 250 gram ongezouten roomboter, in blokjes
 • 250 gram pure chocolade, liefst van minimaal 70% cacao, in stukjes
 • 3 eieren (M)
 • snuf zeezout
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 gram bietjes*, geraspt

extra

 • ondiepe bakvorm van ongeveer 20 x 25 centimeter, bekleed met bakpapier
 • satéprikker

*Kook de bietjes tot ze gaar zijn, laat ze afkoelen, schil ze en rasp ze. Hier ga ik voor handig; ik neem de voorgegaarde bieten, rasp ze en knijp er nog wat vocht uit.

Chocolade-bietjesbrownies maken

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter en chocolade in een hittebestendige kom. Zet de kom een paar minuten in de oven zodat de boter en chocolade smelten. Roer door en zet nog even terug als dat nodig is.
 2. Klop de eieren en suiker in een grote schaal door elkaar. Meng de gesmolten chocolade-boter er goed door. Voeg zout en zelfrijzend bakmeel (gezeefd) toe en meng het er met een grote metalen lepel voorzichtig doorheen. Voeg dan de geraspte biet toe en meng dit er ook voorzichtig doorheen. Werk snel en roer weinig vanaf het moment dat zout en zelfrijzend bakmeel in de kom gaan. Als je flink zou roeren, worden de brownies taai.
 3. Doe het beslag over in de bakvorm. Bak de chocolade-bietjesbrownie 20-25 minuten in de oven. Bak hem niet te lang, want dan worden de brownies te droog. Om te controleren wanneer de brownies klaar zijn, heb je een satéprikker nodig. Steek de prikker in het midden van de brownie. Als er alleen een paar vochtige kruimels aan zitten, zijn je brownies klaar. Haal het bakblik uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Snijd de grote brownie vervolgens 20 blokjes.

Bron: Het recept voor de chocolade-bietjesbrownies komt uit Doordeweeks van Hugh Fearnley-Whittingstall, waar ik eerder een recensie over schreef.

facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>