Zeg het met chocolade! Zachte chocoladecake van binnen, een riante laag chocoladeglazuur en een mooie topping van chocolade, bijvoorbeeld bolletjes in melk, wit en puur!
In de winter studeer ik Russisch. Wie jarig is trakteert en ik had zin om een over the top lekkere home made taart mee naar de les te nemen. Deze triple chocoladetaart voldoet perfect aan die omschrijving; zoet en rijk van zowel smaak als mondgevoel. Dat past prima bij de thee en koffie in de pauze van de Russische les.
Deze taart is absoluut niet moeilijk om te maken. Het enige wat je even goed moet weten, is wanneer de eiwitten goed genoeg geklopt zijn. Klaartje van de blog Koekjeshoek.be heeft een heel duidelijk filmpje over de verschillende stadia van opgeklopt eiwit op haar blog staan.
Ik sneed de taart in acht stukken, wat erg royaal is. Zeg maar gerust te groot. De taart is machtig, dus een kleiner stukje eet lekkerder.
На здоровье (Na zdarovje) * Op de gezondheid!
Dit heb je nodig
Taart
- 225 gram pure chocolade, in stukjes
- 170 gram ongezouten zachte boter
- 225 gram poedersuiker
- 6 eieren, gesplitst
- 4 eetlepels bloem (patentbloem of patisseriebloem), gezeefd
Chocoladeglazuur
- 200 gram slagroom (ongeklopt)
- 200 gram pure chocolade, in blokjes
Extra
- Chocolade ter decoratie (optioneel)
- Olie om de vorm in te vetten
- Bakpapier om de vorm mee te bekleden
Zo maak je het
Taart
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van ongeveer 22 centimeter in met olie. Bekleed de vorm met bakpapier
- Klop de eiwitten stijf tot stevige pieken. Zet apart.
- Pak een grote kom met een inhoud van minimaal 2 liter. Doe de chocolade voor de taart erin en smelt deze in de magnetron (of verwarm de chocolade au bain marie en doe het vervolgens over in een grote kom).
- Roer de boter door de chocolade. Roer er vervolgens de bloem, de eigelen en de suiker door totdat je een glad sausje hebt.
- Spatel rustig een derde van de eiwitten door de chocoladesaus. Probeer zo min mogelijk te roeren, want dan haal je alle lucht die je er net hebt ingeklopt weer uit. Voeg vervolgens nog een derde van de eiwitten toe en meng. Herhaal dit met de laatste deel.
- Stort het mengsel in de taartvorm. Bak de taart zo’n 30-35 minuten in de oven.
- Laat de taart afkoelen tot deze koud genoeg is om vast te pakken. Leg een bord omgekeerd op de bakvorm, draai de taart om en verwijder het bakpapier.
Chocoladeglazuur / topping
- Doe de slagroom en chocolade in een pannetje. Laat de chocolade op niet al te hoog vuur smelten in de chocolade. Roer regelmatig.
- Laat de chocoladeglazuur afkoelen tot lichaamstemperatuur (ietsje warmer kan ook). Schep de glazuur op de taart en verdeel dit met een paletmes, pannenlikker of de bolle kant van een lepel. Schuif de glazuur her en der over de rand van de taart, zodat de glazuur ook lekker over de zijkant van de taart druipt.
- Strooi of leg chocoladedecoratie op de taart, als je dat wil. Laat de taart afkoelen.
Bron
Bram Bokkepoots chocoladetaart uit Griezelkookboek van Roald Dahl, gezien op Bakedlouies.blogspot.be. Als je van taarten en ander lekkers uit de oven houdt, moet je uit zelfbescherming vooral niet op Louie’s blog kijken!
Kijk ook eens hiernaar:




