Worteltaart

Worteltaart. Ha ha. Nee, ik doe het niet. Geen flauwe grappen over bakkers en konijnen. De foto is al melig genoeg.

Worteltaart of carrot cake

Worteltaart

Maar even serieus, he. Taart eet je niet om af te vallen. Dus gebruik suiker, roomboter, crème fraîche, roomkaas etc enz en geniet ervan. Blijf alsjeblieft verre van lightproducten, vervangers en andere enge ingrediënten. Gezond of light doe je maar op een ander moment. Een taartje bakken kost de nodige tijd en het is zo ontzettend jammer als je die moeite doet, maar ondertussen gaat lopen miepen over de calorieën. Dat geldt ook voor de gasten. Wie zeurt of een klein puntje wil, krijgt niks, potverdorie. Het is graag of niet, hoor.

Die 400 gram wortel zit erin en blijft erin, maar gedeeld door 10-12 puntjes is nog geen 40 gram groente per persoon. Voor de vitamines hoef je het dus ook al niet te doen. Er zit gewoon niks anders op dan erkennen dat je eens lekker wilt snoepen. En ja, dat mag best op z’n tijd. Met deze worteltaart doe je het ook meteen goed. Hij is lekker luxe, zo met die walnoten en pistachenoten erdoor en de frisse, zoete citruslaag erover.

Zo. En dan nu bakken. En lekker van de crèmelaag snoepen tussendoor. Dat deed ik ook, dus het is meegenomen in de ingrediëntenlijst (wel steeds een schoon theelepeltje pakken, he).

Worteltaart of carrot cake

Ingrediënten

(1 taart / 10-12 puntjes)

Worteltaart

 • 250 gram bloem (gezeefd)
 • 250 gram (basterd)suiker
 • 10 gram bakpoeder
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel zout, afgestreken
 • 220 gram arachideolie of zonnebloemolie
 • 4 eieren (M)
 • 400 gram wortel, geraspt
 • 75 gram walnoten*, grof gehakt
 • 50 gram pistachenoten, grof gehakt

Crèmelaag

 • 100 gram roomboter
 • 100 gram crème fraîche
 • 100 gram roomkaas (naturel)
 • sap en rasp van een halve citroen
 • 75 gram poedersuiker

*Hou enkele mooie walnoten achter om de taart mee te versieren.

Worteltaart maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 ⁰C.
 2. Meng de droge ingrediënten: bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en zout. Roer vervolgens de natte ingrediënten erdoor: olie en eieren. Voeg dan de vulling toe: wortel, walnoot en pistachenoten toe. Meng alles goed door elkaar.
 3. Vet een springvorm in met olie. Knip een rondje bakpapier uit om de bodem mee te bedekken. Vet ook het bakpapier in. Giet het beslag voor de worteltaart in de springvorm. Bak de worteltaart een uur in de oven. (Leg er een stuk aluminiumfolie over als de bovenkant te donker dreigt te worden.) De taart is klaar als een satéprikker er schoon uitkomt als je er in het midden in prikt. Laat de worteltaart afkoelen voordat je de crèmelaag erover smeert.
 4. Crèmelaag. Klop de boter los met een mixer of garde. Voeg crème fraîche, roomkaas en citroenrasp en -sap toe. Meng. Voeg de poedersuiker in een rustig straaltje toe, terwijl je blijft kloppen. Zet de crème een half uurtje in de koelkast om wat op te stijven.
 5. Controleer of de zijkant van de taart mooi loskomt van de springvorm. Zo niet, help dan even door met een mes tussen de taart en de vorm te gaan. Open de springvorm, keer de taart om op een plat bord of een taartplateau. Verwijder het bakpapier rustig. Verdeel de crème over de taart. Versier met de achtergehouden walnoten. Zet nog even koel weg om op te stijven.
facebooktwittergoogle_pluspinterestinstagram

6 thoughts on “Worteltaart”

 1. Haha, heel goed! Taart is inderdaad voor de lol, weg met die light-meuk!

  Ik kan me nog heel goed herinneren hoe mijn moeder altijd heel hard moest lachen als ze het grapje van de worteltjestaart vertelde. Ondertussen verteld ze hem aan mijn zoontje, die hem nog niet helemaal snapt maar het wel gezellig vindt, zo’n hikkende oma. Leuk joh ;)

  1. Ja he, zo zonde om niet te genieten…

   Mijn oudste is nu net 4. Ik zal vandaag eens checken of hij er de humor al van inziet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>